ads/auto.txt


Overture House / Thought Parallels

© Ashik Aseem

The 10000 sq. ft. family home of the Ayanis is located in the leafy surrounds of Payyoli, Kerala – a state with unique culture and traditions, coupled with its varied topology. Mr. Ayani recently decided to branch off from the city to his native village where he could live close to his family and relatives. He believes that this home will be a part of their extended family environment. The family desired the expression of architects who could read the surrounding landscape and acknowledge the splendor of its essence. Their appreciation of the design process and the realization of the demands of the place made achievable dialogue between client and architects.

© Ashik Aseem
Ground Floor Plan
© Ashik Aseem

Intended to feature biophilic design, the house’s distinctive form echoes the traditional Malabar style architecture. It is partly inspired by the ‘tharavadu’ (traditional houses) of Kerala, a repository of the Indian culture. Westerly breezes are directed over the facade, creating a calm, protected zone on its leeward-side. The house’s primary form is created by a series of mild-steel frames in a bold expression of structure. Principals Shabna and Nikhil aim to integrate the environment to create graceful, life-enhancing spaces. They constantly draw on the littoral lifestyle, referencing the ancestral architecture, while creating a serene, coastal feel.

© Ashik Aseem

The stylistic analysis of the context is inspired by the classicism of casual modernism. From outside, the house has a peaceful quality; simple white walls with effortless openings. In many ways, it’s like a person. Though deceivingly modest from the street view, the inside is colossal as a result of the way the design builds into the lush green landscape. The appearance of the house is adorned by details such as the courtyards, the segregation of the social and private spaces and the volumetric play of the interior ceilings. This gives integrity and individuality to each space. The programmatic allocation is simple, it consists of five bedrooms, a kitchen, a formal living-dining space, a family living-dining space and a covered parking. All this is unified in a single volume with the two courtyards that mark the difference between the social and private spaces, which are distributed through a central corridor.

LESEN SIE AUCH:  Treat Yourself: Simple Ways to Turn Your Bedroom into Your Oasis
© Ashik Aseem

Each introverted space is visually connected to the opulent exteriors, an approach to benefit health and well-being. “We want to nurture a family here. The kids should be able to play and the house should be welcoming for company..” The Ayanis are very particular about the division of social and family spaces. To cater to this need, willfully the social space has been positioned away from the family area. On entering the house, the main corridor provides an immediate view through to the two smaller courtyards. Hardwood screens have been installed to visually connect the indoors with the outdoors. Further, the design solution focused on the interaction of the family living-dining area with the large courtyard. The limits between interior and exterior spaces are diluted.

© Ashik Aseem
First Floor Plan
© Ashik Aseem

Nature is summoned into the house which becomes greener towards the large courtyard. In terms of materiality, the house exhibits elements that integrate it into the imagery of the location, recalling the traditional houses with variables that provide a modern touch without radically breaking with the aesthetics sought by the client. The interior work is mainly explored in search of a meaningful integration of shape, color, texture, and design, the entire space integrates the different planes and volumes. The overlay of Indian Teak Wood in contrast with the Kotah Stone creates a juxtaposition of subtle textures from the ceiling to the walls and floor, visually softens the project as a minimalist lavish residential space.

© Ashik Aseem

This along with a seemingly delicate steel structure, synergistically connects with the coastal environment to create a calm and concordant composition. The residence also includes a variety of renewable energy methods to curb energy consumption. A solar panel system has been incorporated to delve into the idea of sustainability. The landscape design preserves existing native species, aiding both the reduction of water use for irrigation and lowering temperatures with the surrounding vegetation. The ultimate goal is to create luminous living spaces with natural ventilation while simultaneously exploring the possibility of using renewable energy. An aspiration to achieve enduring spaces.

LESEN SIE AUCH:  SNOW House / HOUSECONCEPT.VN
© Ashik Aseem

.(tagsToTranslate)Projects(t)Built Projects(t)Selected Projects(t)Residential Architecture(t)Houses(t)On Facebook(t)India

Related posts of "Overture House / Thought Parallels"

51 Oval and Racetrack Shaped Dining Tables to Elevate Your Dining Space

60 Inch Oval Dining Table: A crisp white pedestal base highlights the warmth of this wood tabletop, making it the perfect blend of modern and contemporary. However, if you don’t love this particular combination, this design is available in 3 tabletop colors and 4 base colors that you can mix and match. Plus, if 60...

Architecture at Sea: Floating Pavilions and the Beauty of Temporary Art

Architecture is defined by its permanence. While the discipline's most celebrated works are often those that were built to last, there's inherent beauty and value un... architecture of impermanence. Moving beyond conventional buildings and considering environmental and social impacts, temporary structures hold the potential to push the boundaries of architecture and the categorization of art.Whether or not architecture...

Architecture Not to Scale: Viewing the Familiar With an Unfamiliar Eye

Scale is a term that has dominated the architectural profession for as long as built structures have existed. In the literal sense, scale defines the measurable standards that we have come to know and accept —the widths of door frames, a car turn radius, and of course, a means of producing measurable drawings. Non...more abstract...

51 End Tables to Accent Your Living Room’s Unique Style

Sculptural Black End Table: With this pedestal end table you not only get a piece of contemporary furniture but an artful touch for any room you put it in. Its sculptural build isn’t just eye-catching, though. The small lower shelf on this is the ideal size to charge accessories, while the tabletop is large enough...

LESEN SIE AUCH:  Fun House Disney miinie Paris Sessel für Kinder, Bezug Polyester/Schaumstoff Polyether, 52 x 33 x 42 cm - Der Laden

Home | About | Copyright | Privacy Policy | Terms | Kontakt | Sitemap